Blur邊

真係原圖

無綫美學之一:blur邊當淺景深

睇得無綫多都知道無綫電視劇係無運用景深呢回事,無論遠景近景中景特寫,由演員塊面至天邊一朵雲都一目了然;或者就算限咗景深,都一係對比唔夠大,一係畫面質素差,總之無效果無美感。除咗失敗的景深,無綫最常用「對焦」手法可謂無敵blur邊,苗僑偉同吳綺莉睇睇下個仔學校表演都可以忽然迷幻,徐子珊回想道友老豆更加有藉口blur個大邊俾佢。喂,景深深淺係好基本嘅攝影語言,你咁都唔用做咩電視台?以下右邊就係典型TVB製作(當然除咗景深仲有好多技術問題):


(圖片來自Corbin Patrick Bradley Smith

你唔好話專業,而家連自家Facebook相港女港男自以爲攝影師一輩連甜品嘢食都要近鏡對焦啦,無綫仲可以容許心口汁毛同背景所有無關痛癢嘅人物事大煞風景。講返三哥,場戯講佢同吳綺莉兩個嘅感情,你迷幻都係想話嗰個moment特別屬於佢地,咁你叫我睇後面幾個阿媽睇得咁清楚做咩先,要blur就blur埋佢地,睇下邊樣麻煩啲。

而家係咪好立體呢 :p

廣告
    • 匿名
    • 十月 21st, 2012

    可能無blur樣的茄喱啡,才有show錢計!

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s