「神鬥士星宿」 @ 《法證先鋒III》

聖闘士星矢 啲 friend

 

今次呢個又唔係太差喎,唔似得茲德士愛樂團咁流。唔知係整嘅定係搵返來㗎呢,係整嘅話加返些少道具分啦,唔完美但係睇到幾有心機,幾完整。

雖然──雖──然──呢個公仔customise得幾配合故事,不過無綫真係要改下有理無理改你名嘅習慣。去片 Little Britain 講 Smurf 就係 Smurf,Smurf 造型就真係 Smurf 造型;尋晚《狙魔人》Supernatural 都有講 Smurf,改成綠精靈呀、黃精靈呀,有必要咩?

 

相關資料:TVB命名法(來源:TVB Land

 

[ 響TVB,所有嘢都係假嘅,你唔會響劇集裏面聽到或見到現實存在嘅品牌(除非要賣廣告),即使我地最常用嘅電子貨幣都要改名做二達通,你唔會見到或聽到現實存在嘅人物名稱(除非係fd底或要捧嘅藝員),即使城市最有錢、全球都好有錢嗰個,都永遠無真名出,事事以「純屬虛構」講故,山草藥,建構出來係一個點樣嘅香港、點樣嘅世界,點同文化交代、點同歷史交代?]

廣告
  1. 你連新的supernatural都睇…真係好忠實. 第4季之後不是慘不忍睹嗎?

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s