《紫禁驚雷》fail

Destined to fail.

 

劇還未播,但從宣傳片已可見這是甚麼一回事。人人鬧來鬧去鬥大聲,係近年鬧劇特徵 (《溏心風暴之家好月圓》、《鐵馬尋橋》、《宮心計》等等等等),以分貝營造好有「戲味」嘅感覺,有事無事情緒化,仲唔夠,仲要驚人feel唔到,動作大而且表情誇張,配合浮誇戲服化妝,總之要谷一個「大製作」嘅效果;好人受苦就喊住大嗌,奸人害人就大大聲講晒出來,唔洗有腦唔洗有謀,總之惡就得喇。

呢個時候重播《金枝慾孽》,係覺得《金》可以吸引觀眾繼續追看宮中你爭我鬥,定係有信心《紫》可以與《金》相提並論?只怕人比人比死人,更令人懷緬過去。現在看《金》,再沉醉此劇如何處理微妙而深刻的感情,唔係下下畫腸「我鍾意佢,佢又唔鍾意我」、「我而家就要jut死你,你去死啦」。單單看轉接廣告的幾秒片子(這些晚上除了劇本身最愛就是這些幾秒),鏡頭在幾角色間一晃,已有 美 感 地 暗示他們複雜的關係,藝術性極高,可惜搜不到當年的短版宣傳片(只搜到這版本),印象中很美亦有深度。

深度,現今難尋。

廣告
  1. 七月 26th, 2011

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s