《公主嫁到》

因為《公主嫁到》來得唔合時,故事無聊,個電視又壞咗,夾埋睇咗一節都唔知有冇。不過值得一讚係視覺效果處理得頗有心思,金光閃閃亮麗悅目,鏡頭畫面銳利,原班底服飾場景比起《宮心計》有睇頭,突然斷步近鏡(應該明我講咩?響呢套用得好密,如新武器一樣)配合大戲式誇張演法語調連聲效有漫畫感覺,有時加插TVB少有嘅似樣動畫,整體難得一致,某啲位有少少《天下無雙》Chinese Odyssey 2002 嘅感覺。令人佩服係,佢地花咁多心機製作一套內容無比空洞嘅劇,好似一路有事發生,演員又如此落力,睇完又唔知發生咩事,彷彿可以當當代表演藝術咁睇──我認真的,不是完全諷刺。

廣告
    • sivots
    • 七月 19th, 2011

    呢套戲開拍係因為當年拍"宮心計"洗大左over buget而再開拍……
    anyway,戲服很好,可再翻用多幾年

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s